Från sensordata till vanligt språk

I sin studie har Hadi Banaee använt sig av sensorer som samlar in fysiologisk data som blodtryck, hjärt- och andningsfrekvens. För att sedan betydelsefull information som exempelvis upprepningar av ett visst mönster, ännu okänd eller oväntad information ska kunna användas av vårdpersonalen måste den genereras och beskrivas i ord.

Beskriver siffror med vanligt språk
– Min lösning är en så kallad semantisk modell som beskriver siffror med vanligt språk. Det som är unikt för den här modellen är att vi inte är intresserade av att beskriva det vi redan vet, istället låter vi modellen ta fram information som vi kanske inte känner till, förklarar Hadi Banaee, doktorand vid Centrum för tillämpade autonoma system, Örebro universitet.

I fallet med fysiologisk data ska läkare kunna få intressant och användbar information om patienter utan att i förväg behöva bestämma vad man vill hitta eller är intresserad av.

Efterliknar människans sätt att tänka
Hela processen är datadriven och bygger på teorin om så kallade ”conceptual spaces”. Dessa konstrueras automatiskt från redan kända begrepp och egenskaper hos data. På det sättet kan man skapa konceptuella utrymmen för exempelvis frukt och beskriva dem med hjälp av färg, storlek och smak.

Comments are closed.