Kopparkulor minskar miljöpåverkan vid älgjakt

En betydande mängd giftigt bly från blykulor deponeras i vävnaden hos skjutna älgar, vilket kan påverka både människors hälsa men också asätare som äter slaktrester. Genom att byta till kopparkulor, skulle jägare kunna eliminera en betydande källa till blyexponering hos både människor och de asätare som tar hand om slaktavfallet.

Det är slutsatsen i en artikel av svenska, norska och amerikanska viltforskare, från bl a Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Wildlife Society Bulletin.

Forskarna samlade in kulor som använts vid älgjakt i Sverige, Norge och Finland för att mäta utsläppen av de båda metallerna.

Enligt en enkät som sänts ut till jägare i de aktuella områdena föredrar 90 procent blykulor medan tio procent föredrar koppar. Tre kaliberklasser dominerar: 7,62 mm (69 procent), 9,3 mm (12 procent) och 6,5 mm (12 procent).

Kulor passerade helt oftare genom kalvar (76 procent) jämfört med årsgamla djur (63 procent) eller vuxna (47 procent). Metalldeponeringen är upp emot sex gånger högre för en blykula än för en kopparkula.

Baserat på en beräknad avskjutning av 166 000 älgar i de tre länderna under jaktsäsongen 2013/2014 uppskattar forskarna att blykulor deponerar 690 kg bly i älgslaktkroppar, jämfört med 21 kg i koppar från kopparkulor. Skeletträffar ökar, medan längre skjutavstånd minskar deponering från blybaserade kulor. Dessa faktorer påverkade emellertid inte deponering från kopparkulor.

Kontakt:
Jon Arnemo tel +47-99585019
E-post:jon.arnemo@slu.se

Läs mer

Posted in BMI

Dålig kylda sallader blir snabbt smitthärdar

Både handel och konsumenter bör vara väl medvetna om betydelsen av hygien och rätt förvaringstemperatur, visar forskningsresultaten från SLU.

Utbudet ökar av ”ätfärdiga” bladgrönsaker som skurits och sköljts och är färdiga att serveras. Det finns också ett stort utbud av ätfärdiga matsallader, där bladgrönsaker blandats med andra ingredienser, som kyckling och pasta, för att utgöra hälsosamma och lättillgängliga måltider för konsumenterna.

Parallellt med denna utveckling har livsmedelsburen smitta som kopplats till bladgrönsaker ökat i omfattning. Smittämnen, exempelvis bakterier, kan råka komma in under flera av stegen i produktionen av ätfärdig sallad. En väg är med bevattningsvattnet under odlingen av bladgrönsakerna, en annan ingång är den manuella hanteringen av salladsingredienserna under tillredningen.

Ätfärdiga sallader upphettas ju inte och därför finns det inget steg i produktionskedjan som kan ta bort smittämnen som eventuellt hamnat i produkten.

Var tionde sallad innehöll sjukdomsalstrande bakterier
Veterinär Karin Söderqvist har i sin avhandling vid SLU studerat livsmedelssäkerheten för salladsprodukter. Hon har bland annat analyserat ätfärdiga matsallader från butik.

– I nästan var tionde ätfärdiga sallad fanns indikationer på förekomst av bakterier som kan orsaka livsmedelsburen sjukdom hos människa, säger Karin Söderqvist. Vi påvisade gener som kan härröra från smittämnen, men i de flesta fall inte levande bakterier.

I två av 141 undersökta sallader hittades dock bakterien Listeria monocytogenes som kan leda till listerios, en sällsynt men allvarlig sjukdom som kan drabba personer med nedsatt immunförsvar, gravida eller äldre.

För att undersöka smittämnens förmåga att tillväxa i ätfärdig sallad under kylförvaring, gjorde Karin Söderqvist en tillväxtstudie vid olika temperaturer.

Förvaring vid 15 grader ökade sjukdomsrisken hundratusenfalt
De tre smittämnen som undersöktes, Listeria monocytogenes, sjukdomsframkallande Yersinia enterocolitica och Escherichia coli O157:H7 *, visade sig nå mycket höga halter i matsallad som förvarats vid en felaktig temperatur (15 grader C) under hållbarhetstiden.

För någon som ätit en matsallad som förvarats vid 15 grader C bedömdes risken att insjukna i listerios öka hundratusenfalt jämfört med om matsalladen konsumerats direkt efter tillblandning.

– För att förhindra att smittsamma bakterier kan växa till och leda till sjukdom, bör både handlare och konsumenter informeras om vikten av korrekt kylförvaring av matsallader, säger Karin Söderqvist.

Ätfärdiga matsallader en riskprodukt
I matsallad som förvarats vid rekommenderad temperatur (8 grader C) under hållbarhetstiden, kunde Listeria monocytogenes ändå tillväxa till halter över den accepterade gränsen för ätfärdiga produkter, vilket indikerar att gällande rekommenderade temperatur bör sänkas.

– Matsallad är med andra ord en riskprodukt, säger Karin Söderqvist. Välfungerande hygienrutiner från jord till bord samt lämplig förvaringstemperatur och hållbarhetstid är av största vikt för att minska risken för livsmedelsburen sjukdom orsakad av matsallad.

* O157:H7 är en serotyp av tarmbakterien Escherichia coli, som kan orsaka EHEC-infektion. EHEC=enterohemorrhagisk E. coli.

Avhandlingen: Veterinär Karin Söderqvist, institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU, försvarar sin doktorsavhandling med titeln ”Is your salad safe to eat? Aspects of foodborne zoonotic bacteria in ready-to-eat leafy vegetables and mixed-ingredient salads” för veterinärmedicine doktorsexamen.

Tid: fredagen den 16 februari 2017 klockan 09.15
Plats: Audhumbla, VHC, Ultuna, SLU Uppsala
Opponent: Senior Scientist Gro Johannessen, Norwegian Veterinary Institute, Oslo, Norge.

Kontakt: Karin Söderqvist, karin.soderqvist@slu.se, 018-67 23 81, 073-049 33 32

Läs mer

Så stabiliseras elnät med stor del förnybar el

Övergången till en helt och hållet förnybar elproduktion för med sig vissa utmaningar för kraftsystemet. Den första utmaningen är att ny förnybar produktion från till exempel vind och sol är att de är väderberoende, vilket gör att produktion inte alltid sammanfaller med behovet av el. På elnätet måste produktion och konsumtion hela tiden vara i balans, det vill säga så fort du sätter på spisen eller tänder en lampa så måste elproduktionen ökas någonstans i nätet.

När konsumtionen av el är högre än produktionen så sjunker den elektriska frekvensen i nätet, och därför kallas den snabba regleringen av effektbalansen i nätet för frekvensreglering. I Norden är det framför allt vattenkraften som frekvensreglerar genom att hela tiden reglera flödet av vatten genom turbinerna för att matcha elkonsumtionen. Den väderberoende elproduktionen gör att behovet av reglering ökar.

Viktigt att kunna justera produktionen av el
Den andra utmaningen är att de nya energikällorna inte är reglerbara, vilket gör att den andel av kraftverken som kan användas för balansering av elnätet minskar. En blåsig sommardag i framtiden när elkonsumtionen är låg och elproduktionen från vind och sol är hög så står nästan all reglerbar produktion stilla, och då finns det en risk att kapacitet för att finreglera variationerna i konsumtion och produktion saknas.

Den tredje utmaningen är att de nya energikällorna i allmänhet inte bidrar till kraftsystemets svängmassa. Svängmassan fungerar som ett litet energilager som jämnar ut snabba variationer i konsumtion och produktion och ger systemet stabilitet.

– Vattenkraften har en viktig roll i balanseringen av elnätet både över korta och långa tidshorisonter. Vattenkraftens svängmassa balanserar elnätet inom på delar av sekunden, reglering av vattenflödet genom turbinen balanserar elnätet på minutnivå och vattenmagasinen i kombination med extra kapacitet i turbiner och generatorer balanserar elnätet på dygns-, vecko- och säsongsnivå, säger Linn Saarinen, doktorand vid institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet.

Stabilt nät med vattenkraft
Hon har i sin avhandling studerat vattenkraftens roll i balanseringen av dagens och framtidens elsystem.

– Jag har bland annat tagit fram en metod för intrimning av vattenkraftens regulatorer som kan förbättra vattenkraftens reglerförmåga. Det är viktigt för att kunna hålla elnätet stabilt även när elproduktionen från vind och sol ökar. Metoden bygger på optimering av det slutna systemets överföringsfunktioner i frekvensdomän. Målet är att minska både frekvensavvikelserna och det slitage på vattenkraftstubinerna som regleringen kan leda till, säger Linn Saarinen.

Vattenkraftverkens dynamiska beteende har studerats genom mätningar på vattenkraftverk i Luleå- och Skellefteälven.

– När konventionell elproduktion ersätts av elproduktion från vind och sol så minskar elnätets svängmassa. Det gör elnätet mindre stabilt och ökar slitaget på de vattenkraftturbiner som reglerar nätet. Avhandlingen beskriver också en metod för att ersätta den förlorade svängmassan med ”syntetisk svängmassa” från exempelvis batterier. Det är en regulator som aktivt styr ett energilager så att det bidrar till att bromsa och dämpa frekvensändringar på nätet. Syntetisk svängmassa kan bli en viktig pusselbit för att både kunna klara driftsäkerheten i elnätet och minska slitaget på vattenkraften i framtiden.

Avhandling:
”The Frequency of the Frequency: On Hydropower and Grid Frequency Control”, (2017) Linn Saarinen, Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis

Kontakt:
För mer information kontakta Linn Saarinen, tel: 0705-681 883, e-post: Linn.Saarinen@angstrom.uu.se

Läs mer

Porrfilmerna kom till Sverige över sundet

I boken, där Malmö är i fokus, har hon försökt kartlägga just den här typen av kortare porrfilmer, som var gjorda på åtta millimeter bred film under åren 1971-1976.

Filmerna var enklare att producera än långfilmerna och kunde göras mer på hobbynivå. Dessutom var kortfilmerna lättare att sprida, berättar Mariah Larsson. För att ta reda på var filmerna visades har hon gått igenom gamla annonser i dags- och kvällspress. Hon har också undersökt filmernas innehåll och ursprung genom det material som har klippts bort. Det material som har klippts bort finns numera i arkiv från dåtidens myndighet för filmcensur, Statens biografbyrå.

Malmös porrlokaler en del av stadens historia
− Det var en väldigt speciell tid i historien. Dels fanns en ny liberal lag kring pornografi, men samtidigt en biografförordning med censur för att det skulle vara okej med undantag för yttrandefrihetslagen. Det är det torra och formella som möter det vilda och ganska galna, säger Mariah Larsson, lektor i filmvetenskap och författare till den nyutgiva boken The Swedish Porn Scene.

Under 80-talet försvann lokalerna och banade väg för videon. Att det fanns så många lokaler i Malmö där det öppnade porrbutiker och porrlokaler förklarar Mariah Larsson med att det hänger ihop med staden rent historie- och byggnadsmässigt.

− Innan stora delar av Malmö revs och byggdes om så fanns många övergivna lokaler där det typiskt startades porrklubbar eller butiker, där sådana här kortfilmer visades, säger hon.

Porrbranchen gjorde lite som den ville
Varför det är intressant att undersöka porr genom historien menar Mariah Larsson är viktigt ur flera synpunkter. Genom att undersöka hur pornografiskt material konsumerades under en speciell period kan man få en hint om dåtidens sexuella normer och föreställningar om sexualitet i samhället men också samhällets politiska normer.

− Kvinnorörelsen har inte gjort så stora framgångar under den här tiden och porrbranschen gör lite som de vill, kan man säga. Det finns en helt annan medvetenhet idag och kring diskussionen om branschen. Därför tycker jag det är viktigt med den här historiska kunskapen för att förhålla sig till hur det ser ut idag, säger Mariah Larsson.

Boken: Larsson, Mariah. The Swedish Porn Scene. Bristol, UK/Chicago, USA: Intellect Ltd., 2017. , 182 s.

Kontakt: Mariah Larsson 0470-70 84 92 / mariah.larsson@lnu.se och Tove Nordén, kommunikatör, 070-367 14 53

Läs mer

Posted in BMI

Så förändras cellens egenskaper genetiskt

– Celler som inte innehåller enzymet tryptas delar sig okontrollerat och tappar sin identitet. Finns tryptas med i bilden, klipper det av histonernas ändar vilket skyddar mot vissa epigenetiska förändringar, säger Gunnar Pejler, professor vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet.

Aktiva och passiva egenskaper
Många egenskaper styrs av genetiska faktorer, men man börjar mer och mer inse att även så kallade epigenetiska faktorer har stor betydelse. Med epigenetik menar man sådana förändringar i gener som inte innefattar förändringar i själva DNA-sekvenserna utan förändringar som lagras på dessa, till exempel av miljöfaktorer.

Epigenetiska effekter innefattar sådana där DNA förändras genom att det metyleras, det vill säga små kemiska grupper, metylgrupper, kopplas på DNA:t. En annan viktig epigenetisk mekanism är att de proteiner som DNA packas samman med i cellkärnan, så kallade histoner, förändras genom att olika typer av kemiska grupper kopplas på dessa. Alla dess epigenetiska mekanismer får till följd att gener antingen tystas eller aktiveras, vilket i sin tur kan få mycket stora konsekvenser, till exempel i cancer.

Ny princip kring hur förändringar styrs
I studien, som publicerats

Posted in BMI